etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Lapin poron kylmäsavulihalle EU:n nimisuoja

Lapin poron kylmäsavuliha on saanut EU:ssa valikoiduille ruokatuotteille myönnettävän suojatun alkuperänimityksen. Kylmäsavulihan nimisuoja on kahdeksas suomalaisen ruuan saama suoja sekä jo kolmas alkuperäsuoja porolle, sillä myös Lapin poron liha ja kuivaliha on suojattu samalla alkuperänimityksellä.

Suojauksen saaneen määritelmän mukaan Lapin poron kylmäsavuliha saadaan Suomen poronhoitoalueella syntyneistä, kasvaneista ja teurastetuista poroista, jotka laiduntavat vapaasti luonnonlaitumilla kevään, kesän, syksyn ja alkutalven ennen teurastusta.

Lisäksi suojaukseen liittyy vaatimus perinteisestä valmistusmenetelmästä. Kylmäsavulihan valmistus kestää noin kuukauden ja kypsytys tapahtuu kylmäsavuhuoneissa tai -kaapeissa savustamalla ja kosteutta haihduttamalla. Alkuperämerkintä edellyttää, että valmis poronliha myös pakataan Suomen poronhoitoalueella.

Suojattujen joukossa vähän lihatuotteita

Tähän mennessä EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo lähes tuhat tuotetta. Näistä lihajalosteita on alkuperänimityksenä suojattu vain 31 kappaletta, joista tunnetuimpana parmankinkku.

Poronlihatuotteiden lisäksi Suomesta on aiemmin rekisteröity viisi ruokaa: Lapin puikulaperuna suojattuina alkuperänimityksenä SAN, Kainuun rönttönen maantieteellisenä merkintänä SMM, ja karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti aitoina perinteisinä tuotteina APT. Muutamien muikkutuotteiden rekisteröintiä selvitetään.

Lähde Ruokatieto


«Takaisin uutisiin
Aikaisemmat kuukausiesittelyt
Tietoa sähköpostiisi
Valokuvakilpailu »
Envolwe project »
Vetovoima
LUMAKO-hanke »
LT-INNO -hanke »
 
 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry